Monday, August 29, 2011

Olemmeko eläimiä vai ihmisiä?


Yksi yleisimpiä lihansyönnin puolestapuhujen perusteluista on se, että ihminen on eläin missä muutkin, ja vielä kaiken lisäksi petoeläin ruokaketjun huipulla. Eli lihansyönti on ihmiselle luonnollista. Näin on varmaan ollut kautta aikojen, mutta onko se hyvä syy jatkaa tätä tapaa. Olemmeko vähemmän ihmisiä jos emme syö lihaa?

Useimmiten meillä on valinnanvaraa, eli emme ole enää riippuvaisia lihasta saadaksemme vatsamme täyteen. Proteiinia ja rasvaa saa muualtakin. Silti syömme koko ajan yhä enemmän lihaa.

Aikaisemmin liha oli kallista ja siksi eräänlainen statussymboli. Jos söi lihaa, se tarkoitti sitä, että meni hyvin. Nykyään liha on verraten edullista, ainakin ostetuimmat, eli jauhelihat, hunajamarinoidut broilerinsukaleet sekä norjalainen lohifilee. Samalla kun hintaa on poljettu alas, laatukin on ollut selvässä alamäessä. Eläimiä geenimanipuloidaan ja syötetään maissilla, jotta ne tuottaisivat mahdollisimman nopeasti lihaa. Lihoihin lisätään myös vettä, jotta painoa saataisiin lisää.

Massatuotetun lihan syönti ei mielestäni ole luonnollista. On eri asia jos itse kalastaa tai metsästää eläimen kun että käy Alepasta ostamassa suikaloidun broilerin muovipakkauksessa. Tietämättömyys eläimen alkuperästä ja elinoloista etäännyttää ja kunnioitus eläintä kohtaan häviää.

Oma linjani on tässä muotoiltumassa, mutta selvää on ainakin että ruokatottumukseni tulevat muuttumaan. Ostin hiljattain isomman erän Bosgårdin Charolais (kuvassa Charolais lehmiä) luomunaudanlihaa josta pakastin eilen tyhjiöpakatut fileet ja paistit. Niitä tulee nimittäin säilyttää jääkaapissa 15-20 vuorokautta kun ne saapuu tuoreina teurastjalta.

Paistoin eilen palapaistin porkkanoiden ja sipulien kera padassa ja tein liemestä maukkaan kermakastikkeen. Tarjoilin riisin ja salaatin kanssa. Oli erittäin hyvää.

Mietin isoja lihapaisteja ja fileitä leikatessani pienempiin pakastettaviin paloihin, että kyseessä on eläin. Tiesin veritouhuissani mistä lehmä oli tullut ja olin aika varma että se oli elänyt arvokasta lehmänelämää Porvoon vihreillä niityillä. Oikeuttiko tämä kuitenkaan tappamaan? Eihän minun tarvitsisi syödä lihaa. Minulla on vaihtoehtoja joten eläimen henki on minun käsissäni. Pystyn pohtimaan asiaa ja tekemään valintoja koska olen ihminen.

No comments:

Post a Comment